Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Εθνική Πινακοθήκη Ναυπλίου "1821: Μορφές και θέματα του αγώνα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας"

Μια ηλιόλουστη ανοιξιάτικη ημέρα, την Κυριακή 24 Μαρτίου 2013, οικογένειες από την Τρίπολη, τη Μεγαλόπολη και την Καρύταινα, επισκέφτηκαν την Εθνική Πινακοθήκη Ναυπλίου, προκειμένου να πάρουν μέρος σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο οργάνωσε το "Τρένο της Χαράς", σχεδίασε και ερμήνευσε η Ελένη Κουσκουρέλου. Η Εθνική Πινακοθήκη Ναυπλίου φιλοξενεί στη μόνιμη έκθεση της σπουδαία έργα ζωγραφικής εμπνευσμένα από την Επανάσταση του 1821 τα οποία αποτελούν ένα "ανοιχτό" βιβλίο γεμάτο χρώματα, ιστορικές στιγμές, συναισθήματα και αποδεικνύουν τη γενναιότητα των Ελλήνων, την αποφασιστικότητα τους, την εξυπνάδα και το μεγαλείο της ψυχής τους. Τα έργα της έκθεσης μας έδωσαν επίσης τη δυνατότητα να προσεγγίσουμε την έννοια της ελευθερίας και της
σκλαβιάς μέσω της σωματικής έκφρασης. Μικροί και μεγάλοι αντιληφθήκαμε πόσο άγγιξε και πόσο
σημαντικό μήνυμα έδωσε η Επανάσταση του 1821 σε όλους τους λαούς της γης, αφού πολλά από τα έργα είναι ξένων διακεκριμένων δημιουργών.  Μέσω των έργων τέχνης δόθηκε η ευκαιρία στα παιδιά να παρατηρήσουν οτι μια χούφτα Έλληνες με ελάχιστο εξοπλισμό και λιγοστά όπλα κατάφεραν να νικήσουν τους Τούρκους. 
Αξιοσημείωτο είναι οτι τα παιδιά εξέφρασαν πως αυτό το πέτυχαν χάρη στον πατριωτισμό, την αγωνιστικότητα, την ελπίδα, τη γενναία τους ψυχή. 
Παρατήρησαν και σχολίασαν επίσης πως ένα λυπηρό γεγονός όπως ο θάνατος ενός ήρωα γίνεται κεντρικό θέμα σε κάποιους πίνακες και φωτίζεται ιδιαίτερα, σα να το λούζει ο ήλιος, γιατί ο ζωγράφος θέλει να δώσει έμφαση στην αξία της αυτοθυσίας. 
Το παιδικό εργαστήρι του μουσείου εξάλλου, περίμενε όλα τα παιδιά να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα τέχνης εμπνευσμένα από την Επανάσταση του '21.

Ένα μεγάλο μπράβο σε όλα τα παιδιά που αξιοποίησαν τα ερεθίσματα που τους έδωσαν τα υπέροχα αυτά έργα τέχνης και κυρίως έλαβαν υπ' όψιν τους τη μοναδικότητα τους και τα αντιμετώπισαν με μεγάλο σεβασμό, αυτοπειθαρχία και υπευθυνότητα.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Ναυπλίου κα Λαμπρινή Καρακούρτη, όπου η αγάπη της για τα έργα τέχνης και τα παιδιά, μας συγκινεί πάντα!!!
Ευχαριστούμε επίσης θερμά τους φύλακες του μουσείου για τη συνεργασία και την εμπιστοσύνη που
μας έδειξαν.
 Το μεγαλύτερο όμως ευχαριστώ ανήκει στα παιδιά που κάθε φορά μας επιβεβαιώνουν πως το να ασχολείσαι δημιουργικά μαζί τους δίνοντας τους λογιών-λογιών ερεθίσματα και εμπειρίες είναι οτι πιο χρήσιμο και ζωτικό μπορεί να κάνει ένας γονιός και ένας παιδαγωγός!!!



Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

"Μάσκες, καπέλα, φορεσιές, ήρθαν πάλι Αποκριές"!!!

Την Κυριακή, 3 Μαρτίου 2013, στις 06:00 μ.μ. το Πνευματικό Κέντρο Μεγαλόπολης "πλημμύρισε" από πολύχρωμους, χαρούμενους και έτοιμους για δράση μασκαράδες. Η προσέλευση ήταν μεγάλη και το θέατρο γέμισε ασφυκτικά!
Όλοι ήταν έτοιμοι να παρακολουθήσουν έναν θεατρικό αυτοσχεδιασμό από τα παιδιά της ομάδας θεατρικού παιχνιδιού του "Τρένου της Χαράς" εμπνευσμένο από το παραμύθι της Ζώρζ Σαρή "Ο Αρλεκίνος".
Χαλαρή και ευχάριστη διάθεση, φαντασία, δημιουργικότητα, υπευθυνότητα, ομαδικότητα, συνεργασία είναι λέξεις που ταιριάζουν στα παιδιά της ομάδας. Μας συγκίνησαν άλλη μια φορά και μας έδωσαν την υπόσχεση οτι θα τους απολαύσουμε μαζί με τους μικρότερους φίλους της ομάδας τους, το καλοκαίρι, σε μια ολοκληρωμένη θεατρική παράσταση καμωμένη από αυτούς. 
Νιώσαμε από νωρίς οτι το κοινό ανυπομονούσε να λάβει ενεργό μέρος σε αυτή την πολυποίκιλη γιορτή. 
Η επιθυμία μικρών και μεγάλων θεατών ικανοποιήθηκε αμέσως μετά από το δρώμενο με ένα διαδραστικό, συμμετοχικό παιχνίδι γρίφων. 
Ο ένας βοηθούσε τον άλλο, προκειμένου να βρεθούν οι σωστοί φάκελοι και να λυθούν οι γρίφοι που περιείχαν. 
Με αυτό τον τρόπο κάναμε ένα νοερό ταξίδι σε όλη την Ελλάδα και μάθαμε ή θυμηθήκαμε μερικά από τα ωραιότερα αποκριάτικα έθιμα της πατρίδας μας.
Το κέφι άρχισε να ανάβει.
Πολύχρωμες κορδέλες από το γαϊτανάκι ανέμιζαν και σκόρπιζαν κέφι και χαρά.
Οι μελωδίες μας ξεσήκωναν!
Το γλέντι που ακολούθησε ήταν τρικούβερτο!
"Χρώματα, χαμόγελα, ξεφωνητά, μπερδεύονταν γλυκά και χάρισαν σε όλους μας μια αξέχαστη βραδιά.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των αποκριάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Μεγαλόπολης και ήταν εθελοντική προσφορά του "Τρένου της Χαράς".
Εθελοντικά προσέφεραν τις υπηρεσίες ή τα προϊόντα τους και οι:
  • Ευτυχία Δημάκη, η οποία διατηρεί κατάστημα με μπαλόνια και είδη βάφτισης και γάμου στη Μεγαλόπολη.
  • Κατερίνα Χριστοφίλη, η οποία ανέλαβε το μακιγιάζ των παιδιών που συμμετείχαν στο θεατρικό δρώμενο.
  • Τους μαθητές του Γυμνασίου Μεγαλόπολης που βοήθησαν στην αλλαγή των σκηνικών και της υποδοχή των θεατών.
Σας ευχαριστούμε όλους μέσα από την καρδιά μας και σας ευχόμαστε καλή συνέχεια στη διασκέδαση!!!










Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Ένα πάρτυ τη χρονιά, δίνει κέφι και χαρά!

Ποιό παιδί δεν θα 'θελε να κάνει ένα ταξίδι με το "Τρένο της Χαράς" στις χώρες του κεφιού και της φαντασίας και να γιορτάσει τα γενέθλια του πρωτότυπα και δημιουργικά;

Τι σημαίνει να κάνετε δώρο μια φορά το χρόνο στο παιδί σας ένα πάρτυ γενεθλίων;
  • Σημαίνει οτι το αγαπάτε και είστε περήφανοι που μεγαλώνει!
  • Σημαίνει οτι έχετε καταλάβει πόσο σημαντικό είναι για αυτό και ότι το περιμένει με μεγάλη ανυπομονησία.
  • Σημαίνει οτι ξέρετε πως είναι το "όπλο" του στους παιδικούς καβγάδες. Θα το έχετε ακούσει να λέει σε κάποιο άλλο παιδάκι : "Δε θα σε καλέσω στο πάρτυ μου"! Σκοπός του είναι να ασκήσει πίεση και να καταφέρει αυτό που θέλει!
  • Σημαίνει οτι ξεχωρίζει ποιούς αγαπά πραγματικά και τους θέλει κοντά του στις σημαντικές στιγμές της ζωής του (όσο μεγαλώνει θα σας ζητά να κάνει το ίδιο λίστες με τους καλεσμένους).
  • Σημαίνει οτι έχετε καταλάβει οτι κάθε παιδί είναι η χαρά της ζωής μας και πρέπει να του το δείχνουμε με κάθε ευκαιρία!!!

 Ελένη Κουσκουρέλου
Από το "Τρένο της Χαράς"
Παιδαγωγός, εμψυχώτρια